TT Historia
Mansaarelle moottoripyörällä
Mansaaren Tourist Trophy ajojen historia alkaa jo muutamaa vuotta ennen kuin ensimmäiset TT-kisat ajettiin. Vuonna 1904 Mansaaren laki salli teiden sulkemisen, jotta Gordon Bennett kisojen autoilla päästiin ajamaan testiajoja. Kun kauan odotetut teiden sulkemista ja nopeusrajoituksia säätelevät lait astuivat voimaan Englannissa, Auto Cycle Club palasi Mansaarelle vuonna 1907. Mansaaren TT-kisat olivat syntyneet.

Ensimmäiset Auto Cylce Clubin järjestämä TT-kisat käytiin 15,8 mailia pitkällä St John's:in radalla, saaren länsiosassa. Neljä vuotta myöhemmin moottoripyörät siirtyivät ajamaan legendaarista vuoristo-osuutta, Mountain Coursea.

Noina moottoripyöräilykilpailujen alkuaikoina TT-kisat olivat vuoden huippukohta ja osallistumislistasta pystyi lukemaan, kuka kukin oli moottoripyöräkisojen huipulla. Vuonna 1977 TT menetti maailmanmestaruus statuksensa ja moni epäili, että koko kilpailu jää unohlaan. Näin ei onneksi kuitenkaan käynyt, vaan TT houkutteli jatkuvasti uusia lahjakkuuksia.

Koko TT-kisojen historian ajan säännöt ja määräykset ovat muuttuneet. Ensimmäisissä kisoissa 1907 oli kaksi luokkaa: twinit ja singlet. Vuosien varrella käytiin läpi 50cc, 125cc ja 250cc -luokat, monien muiden ohella, kunnes vuonna 2005 siirryttiin nykyiseen luokitukseen: Superbike, Supersport ja Superstock sekä tietysti Senior-pyörät. Uutuutena vuonna 2009 esiteltiin TTxGP; emissiovapaat moottoripyörät. Vuonna 2010 TT:ssä tullaan näkemään jo pidempi kisa emissiovapaiden moottoripyörien luokka kuin vuoden 2009 kisoissa nähty yhden kierroksen tynkäkisa.

Vuoden 2009 TT-ajoissa Senior-luokassa rikottiin jälleen keskinopeusennätys. Se säilyi vielä John McGuinnesilla ja on nyt 131,YY mhp eli noin XX km/h.

Vuosien varrella Mansaaren TT on tuottanut maailmalle useita lahjakkuuksia, ennätyksiä on rikottu ja myös henkiä on menetetty, valitettavasti. Kilpailut ajetaan normaaleilla teillä, jotka on suljettu kisojen ajaksi. Teiden varsilla on kiviaitoja, puita, pensaita, taloja ja kanttareita. Vaikkakin pahimmat paikat on pyritty suojaamaan heinäpaaleilla ja muilla suojatarvikkeilla, vahinkoja aina sattuu, kun ajetaan isoa lujaa. Ehkä ästäkin syystä Mansaaren TT-kisaa pidetään vielä moottoripyöräilyn kuninkuuskisana, vaikka sillä ei enää maailmanmestaruus-arvoa olekaan.
Web Hosting Companies