TT Katsojana
Mansaarelle moottoripyörällä

Katsojana Mansaaren TT-ajoissa

Kisat sijoittuvat yleensä touko - kesäkuun vaihteeseen. Toukokuun viimeisellä viikolla on harjoituksia ja kesäkuun ensimmäisellä viikolla pidetään varsinaiset kisat. Katsojat pääsevät ihan radan viereen seuraamaan parhaimmillaan yli 200 km/h ajavia moottoripyöriä, eikä siitä peritä erillistä maksua.

Harjoitusten ja kisojen ajaksi rata suljetaan muulta liikenteeltä. Se on aivan huikea kokemus, mutta tarkoittaa myös sitä, että saatat jäädä pussiin jonnekin radan varrelle ja pääset pois vasta, kun tiet avataan uudelleen.

Joissain paikoissa on tarjolla WC tai bajamaja sekä pientä purtavaa, joissain paikoissa olet ihan omillasi. Eväät kannattaa siis varata mukaan ja riittävästi vettä. Nämä asiat kannattaa huomioida, kun valitset katselupaikkaa.

Radan varrelle on selkeästi merkitty alueet, jonne ei ole mitään asiaa (Prohibited Area). Muille alueille saa hakeutua seuraamaan kisaa, mikäli maanomista ei ole sitä erikseen kieltänyt.

Oma katselupaikka kannattaa miettiä jo kisoja edeltävänä iltana. Jos kisat alkavat klo 10.00 aamulla, suosituimmille paikoille on syytä hakeutua jo klo 8.00 maissa. Parhaat paikat varataan ensin ja viimeisenä tulleet saavat tyytyä katselemaan muiden kisaturistien niskaa tai kyynärpäitä. Vielä tärkeämpää tämä on, jos haluat kuvata.

Jos olet valinnut mielestäsi hyvän katselupaikan ja oranssiliivinen täti tai setä tulee komentamaan sinua siirtymään toiseen paikkaan, häntä kannattaa totella. Radan varrella on marsuja (Marshalls), joilla on kisojen ajan poliisia isommat oikeudet. Jopa poliisit joutuvat kysymään heiltä lupaa ylittääkseen tien.

Näiden marsujen lisäksi on myös mopoilevat marsut (Travelling Marshalls), jotka ajavat moottoripyörillä radan ympäri ja tarkistavat, ettei siellä seikkaile turisteja tai karanneita kotieläimiä. Jos radan ylittää väärään aikaan ja ilman marsun lupaa, siitä saa roimat sakot, useita satoja puntia!

Vinkkejä katselupaikoista

Radan varrelta löytyy paljon hyviä paikkoja eikä niitä kaikkia ehdi mitenkään kiertää ensimmäisellä kerralla. Tai ehtii kyllä kiertää, mutta ei välttämättä ehdi katsoa kisoja joka paikassa. Alla muutama sellainen paikka, joita voin itse suositella:

Mountain Course eli radan korkein kohta. Sieltä löytyy useitakiin hyviä katselupaikkoja, mutta nykyajan mukavuuksia (ruokaa tai bajamajaa) löytyy hyvin harvassa. Tarkista rataohjelmasta mukavuuksien sijainti ja valitse paikkasi sen mukaan.

Bray Hill, Douglasissa heti lähtösuoran jälkeen, ison mäen alla. Tämä paikka on aivan huikea, mutta valitse puolesi oikein. Sisäradan puolella on huoltoasema, josta löytyy pikku purtavaa ja vessa. Ulkoradan puolella ei ole mitään eikä sieltä kisojen aikana pääsekään oikein mihinkään.

Kirk Michael, mutka tai The Mitre -pubi. Pubilla on pihalla pöytiä, joissa voi yhtäaikaa juoda, syödä ja seurata kisoja. Kuten arvata saattaa, paikat kannattaa varata jo hyvissä ajoin aamulla.

Ramsey, The Swan on legendaarinen paikka seurata kisoja. Täältä näet ja kuvaat kaiken tarpeellisen, mutta jos radalla tapahtuu onnettomuus, olet koko päivän jumissa Ramseyssa. Saatat, hyvässä tilanteessa, päästä radan toiselle puolelle, mutta et takaisin saaren eteläosaan.

Näiden kohteiden lisäksi radalta löytyy monia loistavia paikkoja, joista voit seurata kisoja. Paras tietolähde on TT-kisojen viralliset kotisivut ja kisojen alla ostettavissa oleva kisaohjelma. Siihen kannattaa ehdottomasti sijoittaa rahansa.

Tapahtumat

Kisojen aikana tapahtuu ympäri saarta paljon ja koko ajan. Tapahtumista ei voi kertoa yksityiskohtaisesti, koska ne vaihtelevat joka vuosi riippuen kisojen sponsoreista ja paikallisista tapahtumajärjestelijöistä. Yleisesti ottaen kisaviikon aikana nähdään yleensä lentonäytöksiä, PurpleHelmet:sin esityksiä, eri moottoripyöräkerhojen kokoontumisajoja sekä kuuluisimpana kaikesta Mad Sunday-ajot.

Mad Sunday

Mad Sunday on harjoitusviikon sunnuntaiksi ajoittuva tapahtuma, jolloin motoristit ja autoilijat saavat ajaa kisarataa ympäri ilman, että poliisit puuttuvat ylinopeuksiin. Ajajien joukossa nähdään mitä erikoisimpia virityksiä ja pukeutumista. Vuonna 2009 mukana oli joulupukki tonttuineen, mies Barbaran kanssa ja jopa yksi Carver One.

Vuoristo-osuus on avoinna vain yksisuuntaisena, jotta vältyttäisiin nokkakolareilta. Tästä huolimatta onnettomuuksia tapahtuu ja yleisesti rata on suljettuna onnettomuuspaikan tutkintaa ja uhrien siirtoa varten pitkin päivää. TT Radio on hyvä tietolähde, koska sieltä kuulee heti, kannattaako edes yrittää lähteä yrittämään rataa ympäri.

Muita tapahtumia

Saaren pääkaupungissa, Douglasissa, on paljon tapahtumia, riippuen hieman vuodesta. Aikaisempina vuosina rannalla on ollut huvipuisto, joka vuonna 2009 puuttui. Se aiheutti melkoista polemiikkia sekä paikallisten että turistien keskuudessa. Jopa paikallinen olutpanimo, Bushy's, otti kantaa asiaan. Bushy's:llä on rannalla olutteltta, joka on ollut jo pitkään suosittu kohtauspaikka kisavieraille. Vuonna 2009 kaikki turistiministeriön järjestämät tapahtumat oli siirretty rantapaviljonkiin eikä huvipuisto saanut toimilupaa kisojen ajaksi. Tämän seurauksena Bushy's menetti paljon asiakkaita. Uskoisin, että vuonna 2010 huvipuisto on taas entisellä paikallaan ja Bushy's on tyytyväinen, kuten myös kisaturistit.

Joka vuosi Triumph Owners Club järjestää oman tapahtumansa lähellä Castletownia (saaren vanha pääkaupunki). Lisäksi Peelissä on yleensä rantatapahtuma ja Ramseyssä kaikille avoimet kiihdytysajot.

Kuten sanottu, tapahtumia on niin paljon, ettei niitä oikein voi listata. Käy siis ennen kisoja seuraamassa IOMTT-sivuja ja saapuessasi saarelle, osta virallinen kisaopas. Sieltä löytyy tarvittavat perustiedot tapahtumista ja TT Radiosta saat ajantasaiset tiedot joka päivä. (AM-radion hankkiminen matkalle on hyvä idea, koska TT Radio kuuluu vain AM-kanavalla.)

Viereisessä kartassa näkyy Mansaaren sijainti.
Web Hosting Companies